Hari Pertama Kebijakan 'Lockdown' Malaysia

40
30



Live streaming 24 jam:

Kuala Lumpur relatif lengang, pada hari pertama pemberlakukan pembatasan pergerakan warga di Malaysia. Meski dibatasi, warga masih diperbolehkan keluar rumah namun dilarang bepergian keluar negeri. Melalui sambungan Skype kita terhubung dengan ketua Persatuan Pelajar Indonesia di Malaysia, Muhammad Rajiv Syarif yang saat ini berada di Kuala Lumpur.

Ikuti berita terbaru di tahun 2020 dengan kemasan internasional berbahasa Indonesia, dan jangan ketinggalan breaking news dengan berita terakhir dan live report CNN Indonesia di dan channel CNN Indonesia di Transvision.

CNN Indonesia tergabung dalam grup Transmedia. Dalam Transmedia, tergabung juga Trans TV, Trans7, Detikcom, Transvision, CNN Indonesia.com dan CNBC Indonesia.

Follow & Mention Twitter kami:
@myTranstweet
@cnniddaily
@cnnidconnected
@cnnidinsight
@cnnindonesia

Like & Follow Facebook:
CNN Indonesia

Follow IG:
cnnindonesiatv

Nguồn:https://dailyvietjet.com/

40 COMMENTS

  1. Kini Malaysia Kian tenat…. Tempoh memenimumkan pergerakan dilanjutkan hingga 14/04/2020… Mohon doakan agar penyakit ini segera hilang daripada muka bumi Kita…

  2. Kasus korona malaysia jadi parah kerna waktu negara lain sedang sibuk melawan korona , pemerintahan malaysia waktu itu sibuk merebut siapa yang harus jadi PM, mahathir atau anwar, akibatnya fatal sekali kerna mahathir membuat putusan untuk meletak jawatan dan oleh kerana itu, parlimen malaysia hilang kuasa, jadi jabatan² pemerintah waktu itu semua jadi keliru dan ngak efektif kerna tiada apa² arahan dari pihak atasan apa yang perlu dilakukan…

  3. kerajaan berbeza dengan republic jika kerajaan rakyat akan patuh pada raja demi kebaikan bersama kalau republic presdien pon disamakan dengan kecebong (anak kodok).

  4. Oh yaa utk warga Malaysia yg baca ini, kebijakan dlm bhs Indonesia tu artinya policy yaa bukan kecerdikan atau kebijaksanaan hehehe

  5. Indonesia tidak kena bencana virus ni kerana Indonesia telah melalui banyak bencana bencana besar seperti gempa bumi tanah lunsur tsunami gunung berapi banjir kebakaran jerebu dan lain2 bencana besar rasa tidak adil jika Indonesia juga terlibat kena virus mcm ni Malaysia bencana virus ini lah yg paling besar pon. Alhamdulillah Allah Maha Adil

  6. Tak tahu lah nak happy atau bangga 😆😮😊😏😶

    2 Juta pelancong tah dari mana but our ministry say "under control" tu dulu la.. Malas nk panjang2 cerita kang..

  7. Please indonesia kami dari malaysia juga bgtu mula2 anggap remeh.. tpi please kmu jiran kami sma sperti saudara kami.. please stay at home nnti lg susah cari mkn bro.. ayoo please jaga diri kalian peace indo malay

  8. PLEASE INDONESIAN.. STAY AT HOME.. DUDUK SAHAJA DIRUMAH.. COVID19 BUKAN VIRUS BIASA.. TAPI LUAR BIASA.. SENTIASA MEMBASUH TANGAN DENGAN SABUN.. BANYAK KAN MINUM AIR..

  9. Plis lah buat rakyat indonesia ikuti aturan pemerintah jangan degil jadi orang, Giliran kena virus corona kalian salahkan pemerintah pedahal kalian tidak mengikuti aturan yg di buat, Buat bapak presiden buat peraturan yg tegas kalo bisa main hajar aja yg degil demi kebaikan negara dan rakyat indonesia

  10. Awal2 nya kami rakyat malaysia juga tidak ambil serius dengan hal ni. Tapi alhamdulillah sudah ramai yang ambil serius. Semoga Allah melindungi rakyat malaysia dan indonesia dari covid19 ini. Amin. Jom sama2 baca yasin dan solat hajat

  11. Yg ramai berkeliaran sekarang ni di Malaysia adalah warga asing ….tak faham arahan, atau buat buat tak faham, terutamanya di Kuala Lumpur

  12. please indonesia tlg Lockdown segera…jgn tunggu lagi …..Seperti Malaysia sekarang kes positif sudah hampir sampai 1700 mcm tuu mybe..24/03/2020….please indonesia jgn tunngu lagi….takut akan terjadi seperti Malaysia. …….

  13. Wahai serumpun Indonesia.. Laksanakan segera Lockdown.. Nyawa lebih berharga dari segalanya.. Sulit dan mustahil tetapi itu la penawar terbaik memutuskan rantaian penularan Covid19.. Permulaan Lockdown byk isu tetapi selang berhari makin disiplin dan akhirnya kegembiraan kepuasan terpancar keseluruhan rakyat melawan Covid19..

    Every second counts.. Segera Lockdown

  14. hospitaliti malaysia antara termaju..tp kalau dah ramai pesakit jd x terkawal…sekarang sudah 1.5k positif 15 kematian dan akan terus meningkat..cegah la sebelum memburuk..pray for malaysiaku

  15. Yup betul seharusnya saya juga harap warga Indonesia for mengikuti jejak negara kami..tidak perlu lockdown just kwalan pergerakan saja misalnya setiap isi keluarga hanya seorg sahaja ktua keluarga pergi membli brgn harian, mungkin dgn ini dpt mengurgkn penyebaran virus Corona ..maybe mula2 mmg agk sukar kerana Ade sesetgh masyarkt yg degil..nmun slps beberapa hri Dan pihak atm mula mmbntu polis..keadaan di Malaysia lbih trjmin seperti yg dikhendaki oleh kerajaan Malaysia

  16. Moga dipermudahkan urusan semua…jangan ambil mudah aturan kerajaan ikuti lah kita sebagai rakyat…doakan Malaysia dalam keadaan baik sebab disini ramai rakyat Indonesia mencari rezeki untuk keluarga dikampung..mungkin ada hikmahnya ..diamlah dirumah masing-masing bantu kami putuskan rantaian virus corona.

  17. Terlalu bijak….
    Lock down menambah korban faham tak!…….
    Orang meninggal pnyebb sakit tivus di isukan covid_19.jangan kuncup kali lah.
    Lock down tak adil:menengah ke atas senang saja untuk mnyambung hidup,kalau yg miskin gmn menurut anda?……..

  18. Terima kasih diatas doa selamat kepada Malaysia yang diberikan oleh rakyat Brunei, Palestin dan Indonesia. Semoga Allah melindungi kita semua Amin dan Terima Kasih.

  19. Orng msia banyak yg tidak faham apa itu "kebijakan", kebijakan = policy

    "KEBIJAKAN" kebijakan merupakan sebuah pertimbangan yang didasarkan atas suatu nilai dan juga beberapa penilaian terhadap faktor-faktor yang sifatnya itu situasional, dalam mengoperasikan perencanaan yang sifatnya itu umum dan juga memberikan bimbingan dalam pengambilan keputusan demi tercapainya suatu tujuan.

  20. Bkn lockdown tp restricted movement order. Semua sek n ipt ditutup utk 2 minggu. Kementerisn yg berkaitan dgn kesihatan, polis, askar, pengangkutan, pos, letrik, air, petrol, mknan, pasaraya dll masih dibuka dgn kawalan tertentu. Tidak dibenarkanberkumpul n hanya duduk di rumah. Utk beli brg keperluan keluarga hanya ketua keluarga shj blh keluar. Di bank n pasaraya ada arahan social distancing….bilangan yg masuk ke pasaraya pd satu2 masa di kawal….tidak terlalu ramai. Bank dibuka tp utk urusan penting shj. Pd awalnya mmg ada yg sukar patuh tp lama kelamaan semua akur. Ini utk kebaikan semua…hastag yg popular: we stay at work u, you stay at home for us (dr staf kesihatan n frontliners yg lain)

  21. Yang saya tidak setuju super market nya cuma di buka kadang 1 bandar cuma 1 yang buka….auto semua bertumpu kesitu beli barang makanan…rencana mau putus rantai virus malah makin senang terjangkit virus..dan mereka akan pulang kerumah…dan yang dirumah ikut terjangkit….di situ sukar nya….bukan makin membaik..dalam 1 hari 212 yang terjangkit

  22. 🔥🔥🔥🔥
    all praise deserves this place
    1:02 💓💕🔥
    👇👇👇👇👇💕

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here